Nieuws

Het verschil tussen behangklaar en sausklaar stucwerk

Huiseigenaren kiezen steeds vaker voor strakke muren. Vroeger zag u in woningen nog wel eens de baksteen structuur, dit wordt echter steeds minder. De muren worden gestuct voordat ze gesausd of behangen worden, dit vraagt om verschillende technieken. Wij leggen graag uit wat het verschil is tussen behangklaar en sausklaar stucwerk!

Het verschil tussen behangklaar en sausklaar

Behangklaar en sausklaar stucwerk is geschikt voor iedere muurafwerking. Behangklaar stucwerk heeft nog kleine onregelmatigheden in de ondergrond. Hierdoor is het uitermate geschikt voor behang of spackspuitwerk. Wanneer u de muur wil gaan sausen is het mooier om dit zo strak mogelijk te doen. Onregelmatigheden vallen dan meer op, daarom is sausklaar stuckwerk strakker. De muur wordt egaler gestuct.

Behangklaar stucwerk

Muren met grote beschadigingen of oneffenheden? Kies dan voor behangklaar stuckwerk. Deze vorm van stucen maakt alles haaks en vlak. De eerste laag (raaplaag) kan direct worden afgewerkt met een behangklare stuclaag. Ook is behangklaar stucwerk geschikt voor sierpleister of het spackspuiten met een korrelstructuur.

Sausklaar stucwerk

Kies voor sausklaar stucwerk wanneer u egale muren wilt. Na meermaals sponsen en afmessen volgt er nog een dunne pleisterlaag die de laatste oneffenheden gladstrijkt. Vanaf dat moment zijn de muren klaar om gesaust, geschilderd, gerold of gespoten te worden met muurverf. Voordat er gesaust kan worden moeten de muren goed drogen. Dit droogproces langer dan die van behangklaar stucwerk.

Behangklaar stucwerk sausklaar maken

De eerste laag behangklaar stucwerk zit op de muur en u realiseert zich dat u de muur toch wilt laten sausen. Geen zorgen, dit kan alsnog geregeld worden. De muren kunnen dan met een dunne pleisterlaag afgewerkt worden. Het voordeel van sausklaar stucwerk is dat het  tijdloos is. Een andere sfeer of stijl in uw woning creëren? Sausklaar stucwerk kan gemakkelijk overgeschilderd worden.

Nieuwbouwwoningen: behangklaar is de norm

De norm in nieuwbouwwoningen is dat de woning behangklaar opgeleverd moet worden. In deze woningen is er vaak maar een dunne stuclaag nodig om de muren sausklaar te krijgen. Vanuit het Technisch Bureau Afbouw (TBA) zijn er officiële regelementen, die samengaan met een zestal kwaliteitsgroepen stucwerk. Hoe lager de groep hoe strakker de muren. Zo is groep 2 goed afgewerkt en kan naderhand worden voorzien van 1mm dikke behang, sierpleister of betonstuc. Bij groep 4 is het stucwerk voorzien van een gelijkmatige structuur met een maximale korreldikte van 3mm.

Stukadoor nodig?

Een bakstenen binnenmuur stucen of een nieuwbouwwoning afstucen, bij ons bent u aan het juiste adres. Met de nieuwste technieken en stijlen zorgen wij graag voor een resultaat die bij uw persoonlijke stijl en woning past. Neem gerust contact met ons op.

Nauwkeurig en kwalitatief stucwerk

Professionele afwerking van muren tot plafonds

Gekwalificeerde stukadoors en professionele materialen

Meer Tips & Tricks

Soorten plafondafwerkingen: een handig overzicht

Overweegt u om uw plafond een frisse uitstraling te geven? Er zijn diverse methoden en technieken om uw plafond op te frissen. Wij hebben de mogelijkheden voor u op een rij gezet!

Afscheid nemen van v-naden

U heeft uw huis helemaal ingericht naar uw stijl, maar die v-naden blijven maar in het oog springen. Ze passen niet bij uw strakke interieur. Dat snappen wij maar al te goed! In deze blog duiken we dieper in op de functie van v-naden en, nog belangrijker, hoe u ervan af kunt komen. 

Spacken of stucen? Wij vertellen het u!

Spacken en stucen: het zijn twee technieken om wanden en plafonds af te werken. Er zijn wel degelijk verschillende aspecten om rekening mee te houden. Wij zetten ze voor u op een rij!